Τι να κάνουμε σε περίπτωση που χάσουμε το σκύλο μας.
Είναι το συναίσθημα που προκαλεί ρίγος σε κάθε ιδιοκτήτη. Καλείτε το σκύλο με το όνομα του και αυτός δεν εμφανίζεται. Μπορεί να βρείτε μια άδεια αυλή, ένα λουρί στο δρόμο ή μια μισάνοιχτη πόρτα. Το σκυλί σας θα μπορούσε να είναι οπουδήποτε, αλλά το μόνο που γνωρίζεται είναι ότι δεν είναι εκεί που ανήκει – σπίτι μαζί σας. Το σημαντικότερο είναι να μην πανικοβληθείτε. Πάρτε μια βαθιά ανάσα και κάνετε τα βήματα που αναφέρονται παρακάτω.
Φάση πρώτη: Μόλις συνειδητοποιήσετε ότι λείπει ο σκύλος σας.
Όπως θα σας έλεγε κάποιος που είναι οπαδός των εγκληματικών ταινιών, η πιο κρίσιμη στιγμή σε μια υπόθεση είναι οι πρώτες 24 ώρες. Το ίδιο ισχύει και τα σκυλιά που αγνοούνται. Αν ο σκύλος σας έχει αποφασίσει να πάει για μια περιπέτεια χωρίς το λουρί του, όσο πιο σύντομα ξεκινήσετε να τον ψάχνετε τόσο πιο γρήγορα θα τον βρείτε. Όσο πιο πολύ ώρα έχει περάσει, τόσο πιο μεγάλη πρέπει να είναι η περίμετρος που θα ψάξετε. Έτσι, μόλις διαπιστώσετε ότι ο σκύλος έχει πραγματικά φύγει (και δεν είναι κρυμμένος πουθενά), ήρθε η ώρα να θέσετε τους τροχούς σε κίνηση.
- Τηλέφωνο. Αν έχετε τοποθετήσει τον αριθμό του τηλεφώνου σας στο κολάρο του σκύλου, ας ελπίζουμε πως θα σας καλέσει κάποιος γείτονας ή περαστικός. Αν στο κολάρο αναγράφετε το κινητό σας, βεβαιωθείτε ότι το έχετε συνέχεια μαζί σας σε περίπτωση που σας καλέσουν. Επίσης, αν έχετε προσθέσει και τη διεύθυνση, σιγουρευτείτε ότι είναι κάποιος στο σπίτι όλη την ώρα.
- Το άτομο στο σπίτι. Το άτομο που βρίσκεται στο σπίτι, μπορεί να καλέσει παράλληλα τα τοπικά καταφύγια ζώων, τους κτηνιάτρους και το αστυνομικό τμήμα (αν υπάρχει τμήμα για τα ζώα). Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε ένα άλλο τηλέφωνο από εκείνο στην ετικέτα της ταυτότητας του ζώου ή ότι έχετε την αναμονή κλήσης ενεργοποιημένη. Και μην ξεχάσετε να αφήσετε το τηλέφωνό σας και μια περιγραφή του σκύλου στο καταφύγιο ζώων.
- Πάρτε μια φωτογραφία του σκύλου σας. Για να γλιτώσετε αρκετό χρόνο κατά τη διάρκεια της αναζήτησης, καλό θα ήταν να κουβαλάτε μαζί σας μια φωτογραφία του σκύλου. Αντί να κάθεστε και να κάνετε περιγραφή, πολύ απλά μπορείτε να δείχνετε τη φωτογραφία και να ρωτάτε αν τον έχει δει κανείς. Αν πάλι δεν έχετε κάποια φωτογραφία, μπορείτε να βρείτε και να εκτυπώσετε ένα άλλο σκύλο της ίδιας φυλής που μοιάζει με το δικό σας.
- Πάρτε μαζί σας κάποιο δόλωμα. Υπάρχει κάποιος ήχος που αγαπά να ακούει το σκυλί σας; Όπως το κουτί με κάποια λιχουδιά ή το αγαπημένο του παιχνίδι; Ας ελπίσουμε ότι θα έρθει τρέχοντας μόλις το ακούσει.
- Πολεμοφόδια. Πάρτε μαζί σας επαγγελματικές κάρτες ή κομμάτι χαρτί με τον αριθμό του τηλεφώνου σας, δώστε τα σε κάθε άτομο που συναντάτε και ζητήστε ευγενικά να σας αναζητήσουν αν δουν οτιδήποτε.
Φάση δεύτερη: Η επόμενη μέρα.
Ψάξατε παντού για το σκυλί σας, ελέγξατε όλη τη γειτονιά, και τελικά αναγκαστήκατε να τα παρατήσετε για το βράδυ. Όμως η ελπίδα δεν έχει χαθεί. Τα σκυλιά έχουν εξαιρετικά ένστικτα και μπορεί να γυρίσουν πίσω μετά από τη μεγάλη του περιπέτεια. Αν έχει κλαπεί, υπάρχει ακόμα μια καλή πιθανότητα ότι κάποιος θα έχει δει κάτι και μπορεί να σας βοηθήσει. Τι μπορείτε να κάνετε στο μεταξύ;
- Φτιάξτε αφίσες. Συμπεριλάβετε μια πρόσφατη φωτογραφία του σκύλου σας, τον αριθμό του τηλεφώνου σας και μια σύντομη περιγραφή. Επίσης, μπορείτε να προσφέρετε αμοιβή ή να βάλετε μια αγγελία σε κάποια εφημερίδα.
- Που να τις δημοσιεύσετε. Δοκιμάστε να τις κολλήσετε σε κάθε δημόσιο πίνακα ανακοινώσεων ή όπου αλλού μπορείτε να σκεφτείτε. Πάρκα σκύλων, παντοπωλεία ή τηλεφωνικούς θαλάμους. Ωστόσο, βεβαιωθείτε πρώτα για τους νόμους στη περιοχή σας, θα ήταν χάσιμο χρόνου αν η αφίσα αφαιρεθεί. Δώστε επίσης μερικά φυλλάδια σε φίλους και γνωστούς και οποιονδήποτε που γνωρίζετε ότι γυρνάει στη γειτονιά.
- Facebook. Αν έχετε κάποιο λογαριασμό στο Facebook, δημιουργήστε μια ανάρτηση με τη φωτογραφία του σκύλου σας και δώστε όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείτε. Είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο που έχει βοηθήσει σε αμέτρητες επανενώσεις.
Έχουν περάσει μερικές μέρες και ακόμα κανένα σημάδι.
Μη τα παρατάτε. Αν ο σκύλος έχει μικροτσίπ ή υπάρχουν στοιχεία στο κολάρο του, οι πιθανότητες είναι με το μέρος σας. Διευρύνετε τη περίμετρο της αναζήτησής σας και αρχίστε την επικοινωνία με τα τοπικά καταφύγια. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι η αναρτήσεις σας στο διαδίκτυο ή στην εφημερίδα τρέχουν ακόμα.
Συνεχίστε να επισκέπτεστε τα καταφύγια και τα πάρκα σκύλων με τη φωτογραφία του σκύλου σας. Μπορεί να βρείτε κάποιον με τον οποίο δεν έχετε ξαναμιλήσει.
Μη χάνετε την ελπίδα σας, υπάρχουν ιστορίες για σκύλους και ιδιοκτήτες που επανενώθηκαν μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα και μεγάλη απόσταση. Απλά να είστε υπομονετικοί.
Φυσικά, το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να λάβετε προληπτικά μέτρα πριν φτάσετε στο σημείο να χάσετε το σκύλο σας.