Σκύλος και χιόνι. Απλές συμβουλές για ιδανική συμβίωση.
Επιτέλους είδαμε μια άσπρη μέρα! Μεγάλο μέρος της χώρας έχει ντυθεί στα λευκά και πολλοί είναι εκείνοι που απολαμβάνουν τις βόλτες και το παιχνίδι με το χιόνι.
Τι γίνεται όμως με τους τετράποδους φίλους μας; Αν έχεις Χάσκι τότε δεν ανησυχείς ιδιαίτερα. Όλοι οι υπόλοιποι όμως θα πρέπει να έχουμε κατά νου κάποιες βασικές συμβουλές για να είναι οι βόλτες μας στο χιόνι απολαυστικές για μας και το σκύλο μας.
Προσοχή στα πατουσάκια
Η πολύωρη επαφή με τον πάγο και το χιόνι μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις πατούσες του σκύλου μας. Τα πατουσάκια τους είναι ευάλωτα στο κρύο, καθώς και στο αλάτι και στα διάφορα χημικά που πετιούνται στους δρόμους για την αποφυγή του παγετού. Μειώνουμε την διάρκεια της βόλτας και κατά συνέπεια την επαφή με τον πάγο και το χιόνι. Προστατεύουμε τις πατούσες τους χρησιμοποιώντας ειδική αλοιφή με ενυδατικές και καταπραϋντικές ιδιότητες. Καθαρίζουμε προσεκτικά το χιόνι ανάμεσα από τα δάκτυλα και σκουπίζουμε καλά τις πατούσες, επιστρέφοντας στο σπίτι.
Φοράμε ρουχαλάκια
Ότι ο σκύλος έχει τρίχωμα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν κρυώνει. Υπάρχουν σκύλοι με αντοχή στο κρύο και άλλοι, ειδικά με κοντό τρίχωμα ή όσοι έχουν την κοιλίτσα του χαμηλά στο έδαφος, που είναι αρκετά ευαίσθητοι. Ευτυχώς υπάρχουν αρκετές λύσεις, όπως αδιάβροχα για τις μέρες με χιόνια και πουλόβερ για τις μέρες με κρύο. Ειδικά στα χιόνια και τους πάγους, τα αδιάβροχα προστατεύουν το τρίχωμα και την κοιλιά τους και μας βοηθάνε να αποφύγουμε τυχόν κρυολογήματα.
Προσοχή στα τραβήγματα.
Αν ανήκετε στην κατηγορία που ο σκύλος σας ‘’τραβάει’’ χρειάζεται μεγάλη προσοχή, καθότι όταν υπάρχει πάγος στο δρόμο, το τράβηγμα μπορεί να προκαλέσει πτώση ή κάποιο ατύχημα. Για να το αποφύγουμε αυτό, φροντίζουμε να έχουμε μαζί μας λιχουδιές που του αρέσουν, ώστε να του αποσπούμε την προσοχή και να έχουμε μια πιο ήπια συμπεριφορά.
Αυξάνουμε την τροφή
Τις ημέρες με πολύ κρύο, ο οργανισμός του σκύλου εργάζεται πιο σκληρά για να διατηρήσει το σώμα του ζεστό. Αυτό σημαίνει ότι καταναλώνει περισσότερη ενέργεια. Αυξάνουμε την ποσότητα της τροφής ώστε να του δώσουμε περισσότερη ενέργεια για να ανταπεξέλθει στις χαμηλές θερμοκρασίες. Αυτό ισχύει βέβαια αν μιλάμε για σκύλους που περνάνε αρκετό χρόνο σε εξωτερικούς χώρους. Αν ο σκύλος παραμένει στο σπίτι, ίσως και να μην είναι τόσο απαραίτητο.