Κουτάβι και φροντίδα. Τι πιο γλυκό από ένα Κουτάβι! Με την φροντίδα του όμως τι γίνεται;
Απέκτησες κουτάβι;
Είμαστε σίγουροι ότι αυτός ο τετράποδος άγγελος σου έχει πάρει τα μυαλά!!! Λίγες στιγμές μαζί του αρκούν για να χαλαρώσεις και να αποβάλλεις κάθε πίεση ή άγχος που έχεις καθημερινά!
Με την φροντίδα του όμως τι γίνεται; Πως πρέπει να του συμπεριφέρεσαι και τι έχει ανάγκη σε αυτήν την πολύ σημαντική περίοδο της ζωής του;
Μην ξεχνάμε ότι τώρα μαθαίνει τον κόσμο!!! Θα πρέπει να προσέξουμε μερικά πράγματα, ώστε να τα μάθει σωστά από την αρχή, να αποκτήσει τις σωστές καθημερινές συνήθειες, να μην του δημιουργηθούν φοβίες ή άγχη, για να έχετε μια υπέροχη και ευχάριστη συμβίωση μαζί του!
Τι πρέπει να τρώνε τα κουτάβια;
Το γάλα της μαμάς είναι η ιδανική πρώτη τροφή για ένα κουτάβι, καθώς περιέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά!
Μετά από ένα χρονικό διάστημα 45 περίπου ημερών το κουτάβι σταματάει να έχει ανάγκη από γάλα. Έτσι, αρχίζει να δείχνει ενδιαφέρον για τις στερεές τροφές χοροπηδώντας μέσα στο μπολ της τροφής και γλείφοντας το φαγητό!
Μόλις βγουν τα πρώτα δοντάκια του είναι πλέον έτοιμο να μασήσει την τροφή του και να ζήσει χωρίς την μητέρα του. Αυτό που χρειάζεται λοιπόν είναι κατάλληλη ποιοτικά και ποσοτικά διατροφή! Αυτή είναι η καλύτερη εποχή για να αρχίσετε να τους δίνετε τροφή αποκλειστικά για κουτάβια.
Αν επιλέξετε ξηρά τροφή, προσθέστε λίγο νερό και λιώστε την για να γίνει σαν λεπτός χυλός. Καθώς μεγαλώνει το κουτάβι σας, μπορείτε να προσθέτετε σταδιακά λιγότερο νερό για να αρχίσει η τροφή του να γίνεται όλο και πιο στεγνή.
Προσέξτε όμως να μην γίνει γρήγορα αυτή η μετάβαση στις αποκλειστικά στερεές τροφές, γιατί υπάρχει πιθανότητα το ανώριμο γαστρεντερικό σύστημα του κουταβιού σας να ταλαιπωρηθεί.
Tip: Για να πετύχετε τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στην απαραίτητη ποσότητα και την υπερβολική, να του δίνετε πολλές και μικρές μερίδες. Αυτό φυσικά εξαρτάται από την ηλικία του, το μέγεθός του και την ανάπτυξή του!
Το παιχνίδι είναι απαραίτητο!
Η ανάγκη του σκύλου για παιχνίδι είναι εξίσου σημαντική με την ανάγκη που έχει για να τραφεί!
- Μέσα από το παιχνίδι, το σκυλί εκτονώνεται, βγάζει δηλαδή την συσσωρευμένη ενέργεια από όλη την ημέρα και έτσι γυρνώντας στο σπίτι έχουμε το σκυλί μας χαρούμενο και ήρεμο! Δεν κάνει ζημιές για να βγάλει την ενέργεια του, ούτε γαυγίζει ή κλαίει ασταμάτητα και γκρινιάζει.
- Ακόμα, είναι πολύ σημαντική η σωματική άσκηση που προέρχεται μέσω του παιχνιδιού αυτού! Το καλογυμνασμένο σκυλί έχει πολλές πιθανότητες για μακροζωία και σφύζει από υγεία.
- Η ανάπτυξη και ενδυνάμωση μέσω του παιχνιδιού του δεσμού της ομάδας (ανθρώπου-σκύλου) είναι κάτι που δίνει χαρά και ικανοποίηση και στις 2 πλευρές.
- Το παιχνίδι μπορεί ακόμη και να διορθώσει προβλήματα συμπεριφοράς του σκύλου.
Μέσα ή έξω από το σπίτι, μπορείτε να βρείτε έναν καταπληκτικό χώρο για να χαρεί και να παίξει ο σκύλος σας!
Παίξαμε και λερωθήκαμε!! Τώρα;
Γυρίζετε στο σπίτι, από το παιχνίδι με τον μικρό σκύλο σας και για άλλη μια φορά είναι γεμάτος λάσπες!!
Αρχικά, είναι πολύ σημαντικό να μην τον πιέσετε ή του φωνάξετε, γιατί σίγουρα το διασκέδασε αρκετά! Πάρτε ανάσες και δείτε τις συμβουλές μας:
- Ξεκινήστε από τα πατουσάκια του σκύλου, που πρέπει να καθαρίσουν υποχρεωτικά γιατί είναι πολύ ευαίσθητο σημείο και θέλουν φροντίδα.
- Χρησιμοποιείστε υγρά μωρομάντηλα για τοπικό καθάρισμα στο τρίχωμα ή στις πατούσες.
- Εάν έχει παντού λάσπες μπορείτε να ξεπλύνετε σχολαστικά με σκέτο νερό ή και σαμπουάν, ώστε να αποφύγετε τα διαφορά βακτήρια και μικρόβια που μαζεύτηκαν από την βολτα του! Φροντίστε το σαμπουάν να είναι ειδικό για σκύλους!!
Να θυμάστε ότι τα μπανάκια μπορείτε να τα ξεκινήσετε από 3-4 μηνών, δηλαδή συνήθως μόλις ολοκληρωθούν τα πρώτα εμβόλια κ αρχίσει το σκυλάκι μας να αποκτά αντισώματα!
Που να κάνει την ανάγκη του; Η ώρα της εκπαίδευσης έφτασε!
Την ώρα της εκπαίδευσης για την τουαλέτα του κουταβιού σας θυμηθείτε ότι οι λέξεις κλειδιά είναι: ρουτίνα και σωστός προγραμματισμός!!
- Βγάζουμε το κουτάβι μας για βόλτα μετά από κάθε γεύμα ή μόλις πιει αρκετό νερό. Ακόμα, όταν ξυπνήσει ή μετά το παιχνίδι.
- Ο περιορισμός με μέτρο και όριο σε σκυλοπάρκο, βοηθά αρκετά καθώς το κουτάβι μαθαίνει από μικρό να κρατά καθαρό τον χώρο του.
- Φυσικά οι πάνες εκπαίδευσης μπορούν να ενισχύσουν αρκετά την προσπάθειά σας, ώστε να μάθει να κάνει την ανάγκη του σε συγκεκριμένο μέρος
- Το τάισμα θα πρέπει να είναι σε προγραμματισμένες ώρες με σταθερό πρόγραμμα και πλάνο. Συνήθως, η τουαλέτα ακολουθεί τα γεύματα.
- Χρειάζονται συχνές και μικρές βόλτες. Τα κουτάβια έχουν ανάγκη να λερώνουν κάθε τρεις με τέσσερις ώρες, στην αρχή. Όσο οι μήνες κυλούν, τόσο καλύτερα μαθαίνει να συγκρατείται.
Να θυμάστε ότι δεν πρέπει να υπερβάλλετε με αυστηρές μεθόδους, διότι το μόνο που θα καταφέρετε θα είναι να δημιουργήσετε κακή σχέση με το κουτάβι.
Πάρκο Εκπαίδευσης
Εσείς γνωρίζατε ότι το πάρκο εκπαίδευσης είναι ένα πολύ καλό μέσο ώστε το κουταβάκι σας να αποκτήσει την σιγουριά και την ασφάλεια που χρειάζεται τον πρώτο καιρό;
Ακριβώς, γι’ αυτόν τον λόγο, το πάρκο δεν θα πρέπει να χρησιμεύει σαν χώρος τιμωρίας.
Ένα πάρκο προσφέρει στο κουτάβι έναν ασφαλή χώρο, μια φωλιά, αποτρέποντας αφενός την καταστροφική συμπεριφορά ( “μασούλημα αντικειμένων, παπουτσιών κτλ) και αφετέρου προστατεύοντας το από οικιακούς κινδύνους (καλώδια, απορρυπαντικά κτλ.).
Όταν το πάρκο συσχετιστεί με θετικές εντυπώσεις, π.χ. τάισμα μέσα σε αυτό, ο σκύλος θα συνεχίσει να το χρησιμοποιεί σαν σημείο ξεκούρασης και ηρεμίας.
Ακόμα, αποτελεί την απόλυτη μέθοδο για να εκπαιδευτεί το κουτάβι, ώστε να αποκτήσει έλεγχο της ούρησης και αφόδευσης. Σαφώς, γιατί οι σκύλοι δεν θέλουν να “λερώσουν” στον χώρο που κοιμούνται.
Προσέξτε ώστε οι διαστάσεις του πάρκου να είναι τέτοιες που να επιτρέπουν στο κουτάβι να ξαπλώνει και γυρίζει γύρω από το μαξιλάρι του. Εφόσον, το πάρκο συνδυαστεί με θετικές εντυπώσεις πολλά κουτάβια συνεχίζουν να το χρησιμοποιούν και στην ενήλική τους ζωή .
Χαρείτε κάθε στιγμή με το αγαπημένο σας κουτάβι, ενώ παράλληλα εξασφαλίστε του αυτά που θα χρειαστεί για να νιώσει ασφαλές, να είναι υγιές και να μπορεί να απολαύσει κάθε στιγμή της καθημερινότητάς του.