Οι σκύλοι θα είναι πάντα σκύλοι και οι περισσότεροι θα γαβγίζουν, θα κλαψουρίζουν ή ακόμα και θα ουρλιάζουν κατά διαστήματα – είναι φυσικό. Για τους σκύλους όλα αυτά είναι τρόποι επικοινωνίας και έκφρασης. Οι άνθρωποι θέλουμε ο σκύλος μας να γαβγίζει για να μας προειδοποιεί για ενδεχόμενο κίνδυνο ή για να μας προστατεύει από το κακό. Ωστόσο, το υπερβολικό γάβγισμα μπορεί να θεωρηθεί ως πρόβλημα συμπεριφοράς. Ποια είναι η λύση; Λοιπόν, ο σκύλος σας πρέπει να καταλάβει πότε να γαβγίζει και πότε να μένει ήσυχος και αυτό είναι φυσικά κάτι που πρέπει να του διδάξετε.
Αρχίστε την εξάσκηση το συντομότερο δυνατό. Όσο καθυστερείτε, τόσο δυσκολότερα θα περιορίσετε αυτή τη συμπεριφορά. Οι εντολές ομιλίας/ησυχίας που θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε μπορεί να ακούγονται ως κάτι εύκολο, όμως, αυτό δεν ισχύει πάντα στην πράξη. Παρόλα αυτά, με αφοσίωση και συνέπεια μπορείτε να πετύχετε να διδάξετε τον σκύλο σας να γαβγίζει ή να είναι ήσυχος κατ’ εντολή.
Γιατί γαβγίζουν οι σκύλοι;
Είναι σημαντικό να κατανοήσει πρώτα κανείς πως οι σκύλοι μπορεί να γαβγίζουν για πολλούς και διάφορους λόγους. Δεν γαβγίζουν μόνο και μόνο για να ενοχλήσουν εσάς ή τους γείτονες, ούτε γαβγίζουν από φθόνο ή εκδίκηση. Επίσης, δε γαβγίζουν μόνο και μόνο επειδή μπορούν (αν και αυτό μπορεί να φαίνεται μερικές φορές).
Υπάρχουν ράτσες σκύλων που γαβγίζουν περισσότερο από άλλες – κάποιες φυλές, μάλιστα, εκτρέφονται με σκοπό να γαβγίζουν. Υπάρχει ακόμη και η ράτσα Μπασέντζι (Basenji) που δε γαβγίζει καθόλου (φυσικά αυτό δεν τον καθιστά ένα βουβό σκύλο, καθώς όταν επιθυμεί κάτι ιδιαίτερα αναπαράγει κραυγές που μοιάζουν με κλάμα μωρού ή λάλημα του πετεινού).
Αν δώσετε προσοχή στην κάθε φορά που γαβγίζει ο σκύλος σας, σίγουρα κάποια στιγμή θα καταλάβετε τη διαφορά από γάβγισμα σε γάβγισμα. Αυτή ακριβώς η κατανόηση του λόγου που ο σκύλος σας γαβγίζει είναι το πρώτο βήμα στον έλεγχο της συμπεριφοράς του.
Σε γενικές γραμμές οι σκύλοι γαβγίζουν για τους ακόλουθους λόγους:
Προειδοποίηση / Συναγερμός
Είναι απολύτως φυσικό για έναν σκύλο να γαβγίζει όταν κάποιος είναι στην πόρτα ή όταν ξένοι και αυτοκίνητα περνούν έξω από το σπίτι. Πολλοί σκύλοι θα γαβγίσουν, αν αισθανθούν κάποιο είδος απειλής διακηρύσσοντας: “Εγώ είμαι εδώ για την προστασία αυτού του μέρους και μη τα βάζεις μαζί μου!”. Ο ήχος ενός τέτοιου γαβγίσματος είναι συνήθως οξύς, δυνατός και έγκυρος. Εξασκώντας αυτό το ένστικτο ο σκύλος σας μπορεί να συμβάλλει στην προστασία του σπιτιού και της οικογένειάς σας.
Άγχος
Σε μια κατάσταση άγχους το γάβγισμα αποτελεί πολλές φορές μια πράξη αυτο-καθησύχασης του σκύλου. Είναι συχνά διαπεραστικό και μερικές φορές συνοδεύεται από κλαψούρισμα. Αυτό το είδος γαβγίσματος είναι συνηθισμένο σε σκύλους που πάσχουν από άγχος αποχωρισμού.
Παιχνίδισμα / Ενθουσιασμός
Αυτό το είδος γαβγίσματος είναι χαρακτηριστικό πολλών κουταβιών και νεαρών σκύλων. Πολλοί σκύλοι θα γαβγίσουν την ώρα που παίζουν με ανθρώπους ή άλλους σκύλους. Ένα τέτοιο γάβγισμα ακούγεται αισιόδοξο και ενδεχομένως μελωδικό. Είναι, επίσης, σημάδι ενθουσιασμού σκύλων που ξέρουν ότι πρόκειται να πάνε βόλτα με τα πόδια ή με το αυτοκίνητο.
Τράβηγμα της προσοχής
Όταν ακούτε αυτό το γάβγισμα συνήθως καταλαβαίνετε ακριβώς τι σημαίνει. Γαβγίζοντας είναι σαν να λένε: “Έι! Εδώ είμαι! Κοίτα με!”. Κάποιοι σκύλοι μπορεί παράλληλα να κλαψουρίζουν και λίγο όπως ακριβώς κάνουν και τα μικρά παιδιά για να τραβήξουν την προσοχή.
Πλήξη / Βαρεμάρα
Ένας σκύλος που βαριέται γαβγίζει σαν να θέλει ο ίδιος να ακούσει λίγο τη φωνή του. Αν και αυτό τείνει να είναι ενοχλητικό, εκφράζει και ένα είδος θλίψης. Τα περισσότερα σκυλιά που πλήττουν γαβγίζουν συχνά για να αποβάλλουν με αυτόν τον τρόπο την περίσσεια ενέργειας ή από μοναξιά. Συνήθως χρειάζονται μια δραστηριότητα ή μια συντροφιά.
Διάλογος με άλλους σκύλους
Αυτό είναι ένα πιθανώς γνωστό σενάριο: ένας σκύλος στην ίδια οδό γαβγίζει και ένας προς έναν οι υπόλοιποι σκύλοι της γειτονιάς αρχίζουν να γαβγίζουν κι αυτοί.
Πρόληψη και παύση του υπερβολικού γαβγίσματος
Μόλις προσδιορίσετε την αιτία που κάνει τον σκύλο σας να γαβγίζει υπερβολικά, μπορείτε να ξεκινήσετε τον έλεγχο της συμπεριφοράς του. Ο καλύτερος τρόπος και το πρώτο βήμα στο να αποτρέψετε το υπερβολικό γάβγισμα είναι να δοκιμάσετε να απομακρύνετε τις πιθανές πηγές του προβλήματος. Επίσης, πρέπει να είστε βέβαιοι πως δεν ενθαρρύνετε – ακόμα και χωρίς να το θέλετε – αυτή τη συμπεριφορά. Τέλος, δώστε στο σκύλο σας την ευκαιρία να ασχοληθεί με άλλα πράγματα αντί να γαβγίζει.
Βεβαιωθείτε πως ο σκύλος σας ασκείται αρκετά ώστε να μην έχει τόση συσσωρευμένη ενέργεια να εξαντλήσει με το γάβγισμα.
Αν είναι δυνατόν, αποφεύγετε να αφήνετε ένα μοναχικό σκύλο μόνο του για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Μην αγκαλιάζετε, χαϊδεύετε ή ταΐζετε τον σκύλο σας όταν γαβγίζει για να κερδίσει την προσοχή σας ή επειδή τον διακατέχει άγχος. Διαφορετικά θα είναι σαν να τον ανταμείβετε για τη συμπεριφορά του ενθαρρύνοντάς τον παράλληλα να την συνεχίσει.
Με το να φωνάζετε τον σκύλο σας να σταματήσει να γαβγίζει δεν πρόκειται να κερδίσετε κάτι. Πραγματικά αυτό μπορεί να έχει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα κάνοντάς τον να γαβγίζει περισσότερο.
Αποφύγετε σε κάθε περίπτωση τη χρήση περιλαίμιων που προκαλούν ηλεκτροσόκ. Δεν είναι μόνο επίπονα και επώδυνα, αλλά και πολύ αγενές από μέρους σας να τα χρησιμοποιήσετε ως λύση.
Προσπαθήστε να κερδίσετε την προσοχή του χτυπώντας τα χέρια σας ή σφυρίζοντας σε μια στιγμή που κάθεται ήσυχος και φρόνιμος. Με τον τρόπο αυτό τον επιβραβεύετε για την ήρεμη στάση του.
Αφού στρέψετε την προσοχή του σκύλου σας σε εσάς, δοκιμάστε να του μάθετε κάποιες βασικές εντολές όπως “κάτσε κάτω”, “έλα”, “σήκω πάνω” ώστε να στέφει σε σας την προσοχή του.
Μην αφήνετε τον σκύλο σας να γαβγίζει συνεχώς έξω ανεξαρτήτως του λόγου για τον οποίο το κάνει. Είναι ένας σίγουρος τρόπος να ενοχληθούν οι γείτονες και να μπλέξετε σε φασαρίες.
Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας ή κάποιον εκπαιδευτή, αν δε μπορέσετε να καταπολεμήσετε – παρόλες τις προσπάθειές σας – το πρόβλημα του γαβγίσματος.
Χειρουργική επέμβαση για το γάβγισμα
Σήμερα υπάρχει μια χειρουργική μέθοδος με την οποία ο κτηνίατρος επεμβαίνει στις φωνητικές χορδές ενός σκύλου και αφαιρεί ένα μέρος αυτών. Με τον τρόπο αυτό ο σκύλος έχει ακόμα τη δυνατότητα να γαβγίζει, αλλά πιο ήσυχα και πιο βραχνά. Κατά τη γνώμη μας, η χειρουργική αυτή επέμβαση είναι εκτός από περιττή και καταχρηστική για έναν σκύλο. Κάθε χειρουργική επέμβαση που επιβάλλει αναισθησία είναι πάντα επικίνδυνη και, επομένως, οποιαδήποτε διαδικασία που έχει ως σκοπό καθαρά την ανθρώπινη ευκολία και όχι την υγεία ενός ζώου πρέπει να αποφεύγεται. Επιπλέον, το υπερβολικό γάβγισμα επιδεικνύει ένα βασικό πρόβλημα που συνήθως είναι συμπεριφοράς και όχι υγείας. Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να ελαττώνει τον ήχο του γαβγίσματος, αλλά δεν καταπολεμά το πρόβλημα στη ρίζα του. Τα χρήματα που θα δίνατε για την επέμβαση μπορείτε κάλλιστα να τα δώσετε σε κάποιον εκπαιδευτή που θα επιμεληθεί με αγάπη το πρόβλημα του σκύλου σας.
Όταν το γάβγισμα δεν προέρχεται από τον δικό σας σκύλο
Η φασαρία από τα γαβγίσματα των σκύλων της γειτονιάς μπορεί να μετατραπεί πολύ γρήγορα από απλή ενόχληση σε εφιάλτη – ειδικά όταν κάποιος προσπαθεί να εργαστεί ή να χαλαρώσει και να κοιμηθεί. Αν έχετε την οικειότητα, προσπαθήστε να πλησιάσετε και να συζητήσετε ευγενικά με το γείτονά σας για το θέμα ή συζητήστε το και με άλλους γείτονες και επιλέξτε έναν συντονιστή που θα τον πλησιάσει. Μπορείτε, επίσης, να προτείνετε τη λύση ενός εκπαιδευτή, αν ο ίδιος δε μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα. Ως τελευταία λύση, μπορεί να χρειαστεί να καλέσετε την αστυνομία – απλώς σκεφτείτε πως αυτό θα λειτουργήσει σαν ρήγμα στις μελλοντικές σας σχέσεις.
Πηγή:
animacity.gr